29 Mart 2013 Cuma

Ateşin ve barutun gölgesinde iki dev: Ok ve Yay

Tarihin derinliklerine doğru indiğimizde, modern savaş  ve silahlar öncesi savunma ve saldırı amacıyla kullanılan ilk ve en etkili silahlardan biri olan Ok ve Yay, şüphesiz ki tarihin en akılda kalıcı simgelerinden biridir. Günümüzden 15.000 yıl öncesine kadar giden bir geçmişi olan bu ikilinin ilk olarak Afrika'da kullanıldığı tahmin edilmektedir. Her ne kadar bazı tarihçiler duvar çizimlerime dayanarak 50.000 yıl öncesini işaret etseler de, bu bilgilerin doğruluğu henüz kanıtlanmamıştır.

Tarihteki en eski yaylar, 1930 yılında Almanya'da ve Danimarka'da ortaya çıkmıştır. Stellmoor ve Holmegaards kalıntıları olarak bilinen bu kalıntılar, bizlere 10.000 ve 8.000 yıl öncesini göstermektedir ancak ağacın aşınma kapasitesi ve o dönemlerde mızrakların da yoğun şekilde tercih edilmesi nedeniyle, kesin bir tarih ve yıl vermek mümkün değildir.

M.Ö 3000'li yıllara gelindiğinde ise ok ve yay artık bir savunma ve avlanma aracından çok, savaş arenalarında da boy göstermeye başladı. Özellikle Antik Mısırlılar tarafından birincil savaş aracı olarak kabul edilen ok ve yay, M.Ö.1800'lerde Asurlular tarafından da tercih edilmeye başlandı. Zaman içerisinde hem kullanıldığı malzeme, hem de tasarım açısından değişiklik gösteren yay, artık zamana, hava şartlarına ve savaşın yıpratıcı etkilerine karşı daha dayanıklı bir hale gelmişti.

M.S ise artık birçok devlet, birlik ve ulus tarafından en güvenilir savaş aleti olarak mızrak ve türevlerinin yerine geçmeye başlamıştı. Özellikle Orta Asya'da büyük bir ilgi ile karşılanan ok ve yay, müslümanların adeta bir kültürü haline gelmeye başladı. Yıllar ilerledikçe sadece piyadeler tarafından değil, at üstünde de tercih edildiği görülen ok ve yay kullanımı, tarihin en çok işlenen hikayeleri arasında da yerini almayı bildi.

Filmlerde, kitaplarda ve özellikle oyunlarda karşımıza çıkan ok, yay ve okçuluk, günümüzde ise ancak bir spor türü olan Okçuluk'ta işlenmektedir.

Arrow - TV Serisi
Yalnız kaldığı bir adada 5 yıl boyunca hayatta kalan ve ardından şehrine dönen bir karakteri anlatan Arrow, ok ve yayın detaylıca işlendiği ender isimlerden biridir. Yay kullanım teknikleri, ok yapımı ve çeşitleri ile ilgili birçok malzeme içerir.



Robin Hood - Roman/Hikaye
Tarihin en bilindik karakterlerinden biri olan Robin Hood, zenginlerden çalıp, fakirlere dağıttığı altınlarla ün salmıştır. Resimde de gördüğünüz gibi yanından ayırmadığı ok ve yayı ile adeta bir simge haline gelmiştir.


World of Battles - Video Oyunu
Online bir strateji oyunu olan World of Battles, özellikle okçu birliklerinin kullanımı ve önemi ile dikkat çekiyor. Farklı kültürlerden esinlenilmiş ok, yay ve okçu tasarımları, fantastik ögeler ile etkileyici bir şekilde yansıtılmış.