25 Nisan 2013 Perşembe

İnsanın En Yakın Dostu: Atlar

İnsanın en iyi dostu köpekler dense de, hayvanların evcilleştirildiği tarihe baktığımızda aslında atların daha öne çıktığını görüyoruz. Köpekler gibi sadece küçük bir figür olmaktan öteye giden atlar, geçmişten günümüze tüm milletlerin en çok güvendiği ve hayatlarında yer verdikleri isim olmuştur.

Tarihçilere göre ilk evcilleştirilen atlar bundan tam 6000 yıl öncesinde yer alır. Sahip oldukları iri yapıları ve güçlü kasları sayesinde, özellikle taşımacılık anlamında ilk tercih edilen hayvan olmayı başarmıştır. 20 yıla kadar yaşayabilmeleri ve 15 yaşına kadar da yavru verebilmeleri nedeniyle, özellikle küçük ailelere uzun süreler hizmet vermişlerdir. Daha sonraları ise çiftliklerde yetiştirilmeye başlanmış ve tamamen bir yaşam şekli, hatta meslek haline gelmiştir.

Atlar sahiplerine olan bağlılıkları ile ün salmışlardır. İyi bir at binicisi, atını istediği gibi yönlendirebilme yeteneğine sahiptir. Dört nala koşma diye tabir edilen koşma stilleri ile çok yüksek hızlara çıkabildikleri gibi, eğer sahipleri isterse yürüyebilir hatta saatlerce hareket etmeden bekleyebilir de. Dizlerini ve bileklerini kitleyebilme yetenekleri sayesinde ayakta uyuyabilen bu hayvanlar, çoğu zaman bir insandan bile daha güvenilir olarak kabul edilmiştir.

İnsanlara olan bağlılıkları atları zaman içerisinde savaş arenalarına da sürüklemiştir. Devasa kas güçleri ve birlik olduklarında yarattıkları korkulu imajları, Atlı Birlikler olarak tabir edilen askeri sınıfların oluşmasını sağlamıştır. Amaçları düşman birliklerine göz dağı vermek ve piyadeleri dağıtmak olan atlı birlikler, orduların gizli silahları olarak tarihte yerini almıştır.

Günümüzün modern ordularında tercih edilmese de, şehir içi güvenlik birlikleri tarafından hala kullanılmaktadır. Ayrıca Atçılık birçok ülkede birer meslek ve spor dalı olarak kabul görmeye devam etmektedir. Tarihteki ve günümüzdeki örneklerine göz atarsak eğer;



Video oyunlarında atlı birliklerin birçok örneğine rastlayabiliyoruz. Bunlardan biri de strateji türündeki World of Battles. Özellikle Amazon ırkının atlı birlikleri, sahip oldukları üstün hız yetenekleri ile dikkat çekiyor.





Başka bir video oyunu olan Darksiders'ın konusu ise mahşerin 4 atlısına dayanır. Bunların biri olan War (Savaş)'ı yönettiğimiz ilk oyunda, karakterimizin en yakın dostunun atı olduğunu görüyoruz.


17 Nisan 2013 Çarşamba

Tarihin En Eskilerinden: Mızraklar

Mızraklar belki de bu blog sayfasında görebileceğiniz en eski geçmişe sahip silahların başında geliyor. Tam 500.000 yıl öncesine dayanan tarihleri ile mızraklar, insan elinin yaratabildiği en eski savunma ve saldırı silahlarından biri.

Tahmin edebileceğiniz gibi başlangıç zamanlarında avcılık için kullanılan mızraklar, temelde ahşap ve ucu sivrilmiş taşların birleşiminden oluşuyordu. Boyutundan dolayı hem elde tutularak, hem de fırlatılarak kullanılabilen mızraklar, zaman ilerledikçe farklı şekillerde üretilmeye başlandı.

Yunanlıların en çok tercih ettiği silahların başında gelen mızraklar, özellikle kalkanlar ile kullanıldığında fazlasıyla ölümcül olabiliyorlardı. Atlı birliklerin çoğalması ile birlikte, mızrakların da biçim ve tasarımları da değişmeye başladı. Uzunluk olarak büyüyen mızrakların ucunda bulunan eklentileri de, hayvanların kalın derilerine zarar verebilecek şekilde, metalin de katkısı ile birlikte şekillenmeye başladı.

Roma döneminde ise mızrakların kullanımı daha çok fırlatılmaya dayalı işliyordu. Mızrakların yapısı daha hafif ve düşman kalkanlarına ve zırhlarına zarar verebilecek şekilde tasarlanıyordu. Roma İmparatorluğu'nun düşmesine rağmen savaş taktikleri devam etti. Orta Asya'da Roma'ya göre mızrakların kullanımı Yunanlılar gibiydi. Daha çok büyük mızraklar tercih ediliyordu ancak ağırlık olarak daha rahat taşınabilir ağaçlardan yapılan bu mızraklar, hem fırlatma, hem de birebir savaş için kullanılabiliyordu.

Tarihin belki de en ilginç mızrakları Almanya ve eski İngiltere'de görülen Pikeman, yani Mızrakçı Askerler'in kullandığı, devasa boyutlarda ve sadece iki elle taşınabilenlerdi. Özellikle İngiltere'de at üstünde de kullanılabilen bu mızrak çeşitleri, bir dönem halkı eğlendirmek için yapılan Şövalye karşılaşmalarında da görülmüştür.

Günümüze baktığımızda ise mızraklar artık ordulardan tamamen arındırılmıştır. Sadece Cirit Atma olarak adlandırılan bir spor dalı olarak görülmektedir. Ayrıca mızrak kullanan karakterler, film ve oyunlarda da yerlerini almıştır.


Don Kişot

İspanyol Altın Çağından bir örnek olarak en akıcı edebi eserlerden biridir ve belki de İspanyol edebiyatına ciddi bir giriştir. Modern Batı edebiyatının en kayda değer kurgu romanlarındandır.


World of Battles

Strateji oyunu World of Battles'ta, oyunda seçebileceğiniz birçok birlik arasında mızrak kullanan askerleri de görmek mümkündür.


8 Nisan 2013 Pazartesi

Askerin En Yakın Dostu: Kalkan

İnsanların kendilerini savunma ihtiyacı hissettiği günlere, yani tarihin en derin dönemlerine doğru gittiğimizde, saldırı tekniklerinin yanında kesinlikle tercih edilmesi gereken bir şey var ise o da kalkanlardı. Temel amacı uzaktan zarar vermek için kişiye doğru fırlatılan ok ve benzeri silahları engellemek olan kalkanlar, ayrıca kılıç, balta ve gürz gibi yakın mesafe silahlarını da savurmak için kullanılıyordu.

Kalkanların zaman içerisindeki gelişimine baktığımızda, aynı ok ve yayda olduğu gibi uzun süreli bir evrim sürecinden geçtiğini görüyoruz. İlk zamanlarda ahşap ve hayvan derilerinden yapılan kalkanlar, biçim ve boyut olarak çok tatmin edici değillerdi. Özellikle vücudun korunması gereken bölümlerini ya tam olarak koruyamıyor, ya da hasara karşı yeterince dayanamıyordu. Tabii ki bu durum seneler ilerledikçe değişmeye başlamıştı.

İlk kullanılan kalkanlar tahmin edebileceğiniz gibi yuvarlak olarak tasarlanıyordu. Hem taşınması, hem de kullanılması rahat olan bu tasarım, kullanan kişiye de çevreyi iyi gözlemleyebilme imkanı sunuyordu. İhtiyaca göre değişen kalkan tasarımları zamanla büyümeye başladı. Üretim malzemelerinde metalin de tercih edilmesi ile birlikte, çok daha güçlü kalkanlar üretilir hale gelmişti. Ancak bu durum kalkanların zor taşınmasına ve savaş arenalarında askerlerin daha hantal hareket etmesine yol açıyordu. Her ne kadar bu tür kalkanları tercih eden birlikler olsa da, özellikle çift el ile kullanılan silahları daha iyi kullanan askerler kalkanlardan vazgeçiyorlardı. Bu nedenle hem sağlam, hem de taşınabilirliği kolay olan kalkanların geliştirilmesine başlanıldı.

Kalkanları bir simge olarak en doğru ve akıllıca kullananlardan biri hiç şüphesiz Roma ordu ve askerleri idi. Özel formasyonlar için geliştirilmiş olan, neredeyse askerlerin boyutundaki kalkan tasarımlarını tercih eden Roma, kalkanlara arma işleme konseptini de tarihte ilk başlatanların başında geliyor. Her birliğin, hatta her komutanın kendilerine has armalarını görebilmek mümkündü. Özellikle kaplumbağa formasyonu olarak tabir edilen yöntemleri sayesinde, ok yağmurlarından tamamen korunabilme yeteneklerine sahiplerdi.

Günümüze baktığımızda ise kalkanların hala önemli bir rol oynadığını görüyoruz. Hükumetlerin özel asker ve polis birimleri, tek el ile kontrol edilebilen saldırı silahları ile birlikte kullanılabilen, çoğu kurşun geçirmez hem hafif, hem de sağlam kalkanları tercih ediyorlar. Sadece gerçek hayatta değil, hayal gücünün de sağlam ögelerinden biri olan kalkanlar, görsel ve yazılı medyada takipçilerine önemini unutturmamak için çabalamaktadır.


Roma Askerleri

Yazımda da bahsettiğim gibi kullandıkları kalkan formasyonları ile dikkat çeken Roma Askerleri, her türlü düşmana karşı direnebilme özelliğine sahipti.


World of Battles

Video oyunlarında aşina olduğumuz kalkan tasarımları, World of Battles'ta da karşımıza çıkıyor. Her tür boyut ve tasarımda kalkanların bulunduğu bu oyunda, ırkların kendilerine özel kalkanlarına rastlamak da mümkün.



300 adet Spartalı'dan oluşan askerlerin hikayesini anlatan bu filmde, çocukluktan beri özel olarak yetiştirilmiş askerlerin düşmanlarına karşı direnişine şahit oluyoruz. Çok alışık olunmayan "kalkan-mızrak" ikilisinin tercih edildiği savaş tekniklerinde, özellikle askerler arasındaki koordineli hareketler dikkat çekiyor.