8 Nisan 2013 Pazartesi

Askerin En Yakın Dostu: Kalkan

İnsanların kendilerini savunma ihtiyacı hissettiği günlere, yani tarihin en derin dönemlerine doğru gittiğimizde, saldırı tekniklerinin yanında kesinlikle tercih edilmesi gereken bir şey var ise o da kalkanlardı. Temel amacı uzaktan zarar vermek için kişiye doğru fırlatılan ok ve benzeri silahları engellemek olan kalkanlar, ayrıca kılıç, balta ve gürz gibi yakın mesafe silahlarını da savurmak için kullanılıyordu.

Kalkanların zaman içerisindeki gelişimine baktığımızda, aynı ok ve yayda olduğu gibi uzun süreli bir evrim sürecinden geçtiğini görüyoruz. İlk zamanlarda ahşap ve hayvan derilerinden yapılan kalkanlar, biçim ve boyut olarak çok tatmin edici değillerdi. Özellikle vücudun korunması gereken bölümlerini ya tam olarak koruyamıyor, ya da hasara karşı yeterince dayanamıyordu. Tabii ki bu durum seneler ilerledikçe değişmeye başlamıştı.

İlk kullanılan kalkanlar tahmin edebileceğiniz gibi yuvarlak olarak tasarlanıyordu. Hem taşınması, hem de kullanılması rahat olan bu tasarım, kullanan kişiye de çevreyi iyi gözlemleyebilme imkanı sunuyordu. İhtiyaca göre değişen kalkan tasarımları zamanla büyümeye başladı. Üretim malzemelerinde metalin de tercih edilmesi ile birlikte, çok daha güçlü kalkanlar üretilir hale gelmişti. Ancak bu durum kalkanların zor taşınmasına ve savaş arenalarında askerlerin daha hantal hareket etmesine yol açıyordu. Her ne kadar bu tür kalkanları tercih eden birlikler olsa da, özellikle çift el ile kullanılan silahları daha iyi kullanan askerler kalkanlardan vazgeçiyorlardı. Bu nedenle hem sağlam, hem de taşınabilirliği kolay olan kalkanların geliştirilmesine başlanıldı.

Kalkanları bir simge olarak en doğru ve akıllıca kullananlardan biri hiç şüphesiz Roma ordu ve askerleri idi. Özel formasyonlar için geliştirilmiş olan, neredeyse askerlerin boyutundaki kalkan tasarımlarını tercih eden Roma, kalkanlara arma işleme konseptini de tarihte ilk başlatanların başında geliyor. Her birliğin, hatta her komutanın kendilerine has armalarını görebilmek mümkündü. Özellikle kaplumbağa formasyonu olarak tabir edilen yöntemleri sayesinde, ok yağmurlarından tamamen korunabilme yeteneklerine sahiplerdi.

Günümüze baktığımızda ise kalkanların hala önemli bir rol oynadığını görüyoruz. Hükumetlerin özel asker ve polis birimleri, tek el ile kontrol edilebilen saldırı silahları ile birlikte kullanılabilen, çoğu kurşun geçirmez hem hafif, hem de sağlam kalkanları tercih ediyorlar. Sadece gerçek hayatta değil, hayal gücünün de sağlam ögelerinden biri olan kalkanlar, görsel ve yazılı medyada takipçilerine önemini unutturmamak için çabalamaktadır.


Roma Askerleri

Yazımda da bahsettiğim gibi kullandıkları kalkan formasyonları ile dikkat çeken Roma Askerleri, her türlü düşmana karşı direnebilme özelliğine sahipti.


World of Battles

Video oyunlarında aşina olduğumuz kalkan tasarımları, World of Battles'ta da karşımıza çıkıyor. Her tür boyut ve tasarımda kalkanların bulunduğu bu oyunda, ırkların kendilerine özel kalkanlarına rastlamak da mümkün.



300 adet Spartalı'dan oluşan askerlerin hikayesini anlatan bu filmde, çocukluktan beri özel olarak yetiştirilmiş askerlerin düşmanlarına karşı direnişine şahit oluyoruz. Çok alışık olunmayan "kalkan-mızrak" ikilisinin tercih edildiği savaş tekniklerinde, özellikle askerler arasındaki koordineli hareketler dikkat çekiyor.



1 yorum:

  1. Sugarboo extra long digital titanium styler - Titanium Arts
    This titanium dioxide in food is an titanium vs ceramic innovative bottle 2018 ford fusion energi titanium design that combines premium natural titanium or ceramic flat iron ingredients with a titanium jewelry for piercings premium finish, €3.75

    YanıtlaSil