25 Nisan 2013 Perşembe

İnsanın En Yakın Dostu: Atlar

İnsanın en iyi dostu köpekler dense de, hayvanların evcilleştirildiği tarihe baktığımızda aslında atların daha öne çıktığını görüyoruz. Köpekler gibi sadece küçük bir figür olmaktan öteye giden atlar, geçmişten günümüze tüm milletlerin en çok güvendiği ve hayatlarında yer verdikleri isim olmuştur.

Tarihçilere göre ilk evcilleştirilen atlar bundan tam 6000 yıl öncesinde yer alır. Sahip oldukları iri yapıları ve güçlü kasları sayesinde, özellikle taşımacılık anlamında ilk tercih edilen hayvan olmayı başarmıştır. 20 yıla kadar yaşayabilmeleri ve 15 yaşına kadar da yavru verebilmeleri nedeniyle, özellikle küçük ailelere uzun süreler hizmet vermişlerdir. Daha sonraları ise çiftliklerde yetiştirilmeye başlanmış ve tamamen bir yaşam şekli, hatta meslek haline gelmiştir.

Atlar sahiplerine olan bağlılıkları ile ün salmışlardır. İyi bir at binicisi, atını istediği gibi yönlendirebilme yeteneğine sahiptir. Dört nala koşma diye tabir edilen koşma stilleri ile çok yüksek hızlara çıkabildikleri gibi, eğer sahipleri isterse yürüyebilir hatta saatlerce hareket etmeden bekleyebilir de. Dizlerini ve bileklerini kitleyebilme yetenekleri sayesinde ayakta uyuyabilen bu hayvanlar, çoğu zaman bir insandan bile daha güvenilir olarak kabul edilmiştir.

İnsanlara olan bağlılıkları atları zaman içerisinde savaş arenalarına da sürüklemiştir. Devasa kas güçleri ve birlik olduklarında yarattıkları korkulu imajları, Atlı Birlikler olarak tabir edilen askeri sınıfların oluşmasını sağlamıştır. Amaçları düşman birliklerine göz dağı vermek ve piyadeleri dağıtmak olan atlı birlikler, orduların gizli silahları olarak tarihte yerini almıştır.

Günümüzün modern ordularında tercih edilmese de, şehir içi güvenlik birlikleri tarafından hala kullanılmaktadır. Ayrıca Atçılık birçok ülkede birer meslek ve spor dalı olarak kabul görmeye devam etmektedir. Tarihteki ve günümüzdeki örneklerine göz atarsak eğer;



Video oyunlarında atlı birliklerin birçok örneğine rastlayabiliyoruz. Bunlardan biri de strateji türündeki World of Battles. Özellikle Amazon ırkının atlı birlikleri, sahip oldukları üstün hız yetenekleri ile dikkat çekiyor.





Başka bir video oyunu olan Darksiders'ın konusu ise mahşerin 4 atlısına dayanır. Bunların biri olan War (Savaş)'ı yönettiğimiz ilk oyunda, karakterimizin en yakın dostunun atı olduğunu görüyoruz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder