17 Nisan 2013 Çarşamba

Tarihin En Eskilerinden: Mızraklar

Mızraklar belki de bu blog sayfasında görebileceğiniz en eski geçmişe sahip silahların başında geliyor. Tam 500.000 yıl öncesine dayanan tarihleri ile mızraklar, insan elinin yaratabildiği en eski savunma ve saldırı silahlarından biri.

Tahmin edebileceğiniz gibi başlangıç zamanlarında avcılık için kullanılan mızraklar, temelde ahşap ve ucu sivrilmiş taşların birleşiminden oluşuyordu. Boyutundan dolayı hem elde tutularak, hem de fırlatılarak kullanılabilen mızraklar, zaman ilerledikçe farklı şekillerde üretilmeye başlandı.

Yunanlıların en çok tercih ettiği silahların başında gelen mızraklar, özellikle kalkanlar ile kullanıldığında fazlasıyla ölümcül olabiliyorlardı. Atlı birliklerin çoğalması ile birlikte, mızrakların da biçim ve tasarımları da değişmeye başladı. Uzunluk olarak büyüyen mızrakların ucunda bulunan eklentileri de, hayvanların kalın derilerine zarar verebilecek şekilde, metalin de katkısı ile birlikte şekillenmeye başladı.

Roma döneminde ise mızrakların kullanımı daha çok fırlatılmaya dayalı işliyordu. Mızrakların yapısı daha hafif ve düşman kalkanlarına ve zırhlarına zarar verebilecek şekilde tasarlanıyordu. Roma İmparatorluğu'nun düşmesine rağmen savaş taktikleri devam etti. Orta Asya'da Roma'ya göre mızrakların kullanımı Yunanlılar gibiydi. Daha çok büyük mızraklar tercih ediliyordu ancak ağırlık olarak daha rahat taşınabilir ağaçlardan yapılan bu mızraklar, hem fırlatma, hem de birebir savaş için kullanılabiliyordu.

Tarihin belki de en ilginç mızrakları Almanya ve eski İngiltere'de görülen Pikeman, yani Mızrakçı Askerler'in kullandığı, devasa boyutlarda ve sadece iki elle taşınabilenlerdi. Özellikle İngiltere'de at üstünde de kullanılabilen bu mızrak çeşitleri, bir dönem halkı eğlendirmek için yapılan Şövalye karşılaşmalarında da görülmüştür.

Günümüze baktığımızda ise mızraklar artık ordulardan tamamen arındırılmıştır. Sadece Cirit Atma olarak adlandırılan bir spor dalı olarak görülmektedir. Ayrıca mızrak kullanan karakterler, film ve oyunlarda da yerlerini almıştır.


Don Kişot

İspanyol Altın Çağından bir örnek olarak en akıcı edebi eserlerden biridir ve belki de İspanyol edebiyatına ciddi bir giriştir. Modern Batı edebiyatının en kayda değer kurgu romanlarındandır.


World of Battles

Strateji oyunu World of Battles'ta, oyunda seçebileceğiniz birçok birlik arasında mızrak kullanan askerleri de görmek mümkündür.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder