31 Mayıs 2013 Cuma

Bedenlerin Tek Koruyucusu - Zırhlar

Orta Çağ’da savaş zırhları çok önemli bir yer tutmaktaydı. İnsanların hayatlarını kurtaran bazen ince ve hafif bazen kalın ve ağır olan eşyalardır. Zırh bir bütün değildir ve parçalardan oluşur. Ayrıca tek bir tür de değildir. Parçalara ayırmak istersek üçe ayırabiliriz zırhları: başı koruyan, gövdeyi koruyan ve ayakları koruyan.

Miğfer, başı koruyan savaş için tasarlanmış özel bir kask türüdür. İlk kez Asurlular M.Ö 900 yılında kullanmıştır. Antik Yunan ve Roma İmparatorluğu zamanında çok popüler olan miğfer neredeyse Orta Çağ’daki her savaşçıda vardı.

 
Gövdeyi koruyan zırhlar ise pek çok türe ayrılır. Orta Çağ zamanlarında popüler olanlar ise plaka ve örme zincir zırhlarıdır. Plaka zırh, demir veya çelikten dövülme olan, özellikle Orta Çağ’ın son dönemlerinde popüler olan bir zırh çeşididir. Antik Yunanistan’da ve Roma İmparatorluğu’nda bol sayıda askerde kullanılıyordu. Roma yıkılınca yüksek maliyeti nedeniyle tercih edilmeyen bir zırh haline geldi. Örme zincir zırhlar da Orta Çağ’ın popüler zırhlarındandır. Küçük metal halkaların birbirine bağlanarak örgü şekli verilmesiyle oluşmuştur. İlk olarak M.Ö 300 yıllarında kullanılmıştır. Babilliler tarafından icat edildiği düşünülüyor. Günümüzde hala kullanılır ama tabiki de zırh olarak değil. İşinde kesilme tarzı riskler olan insanlar bu zırhları hala kullanabiliyorlar. En büyük örnek ise köpekbalığı gözlemlemek için suya giren dalgıçlar olabilir. Günümüzde kurşun geçirmez yelek tasarımında da bu zırhın hammaddesi kullanılır. Bu zırhların içineyse zırhı giyen insan rahat etsin diye zincir gömlek giyilir ama bu da kendi başına bir zırhtır aslında.

Bacak ve dizler için ise dizçek denilen zırhlar kullanılırdı. Malzeme farklılığına göre kalite değiştirirdi. Genellikle metalden yapılırdı ama dizçeklerin kullanıldığı en büyük örnek olan Antik Yunan orduları bronz dizçek giyerdi. Daha sonraları Roma askerleri dizçek modasına dahil oldu. Orta Çağ’da ise önceleri sadece dizi ve baldırı koruyan dizçekler tüm bacağı korur hale gelmişti.
Yukarıda da bahsettiğim gibi zırhlar artık aktif olarak çok kullanılmıyor olsa da, özellikle filmlerde ve oyunlarda karşımıza çıkabiliyor. İşte onlardan bazıları.

 
Orta Dünya'yı fantastik bir kuru ile anlatan Tokien'in bu saheşeri, özellikle üçleme olarak film dünyasına giriş yaptığında, görsellik açısından büyük sükse yaptı. Kıyafet kategorisinde aldığı Oscar ile de, zırhların görüntüsüne ne kadar önem verdiğini kanıtladı.



Joygame'in strateji oyunu World of Battles'ta, ordunuzda bulunan birimleri birbirinden farklı hafif ya da ağır zırh çeşitleri ile özelleştirmek mümkün.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder