16 Mayıs 2013 Perşembe

Savaşların Vazgeçilmez Aracı: Kılıçlar

Bilinen ve bilinmeyen tüm tarih boyunca insanlar kendilerini savunmak için farklı yolları tericih etmiştir. Bunların başında da hiç şüphesiz Kılıç olarak tabir edilen savunma ve saldırı silahı gelir. Metalin ilk kez şekillendirilebildiği dönemlerden bu yana askerlerin belinden ve sırtından düşmeyen bu tarihin en eski silahı, günümüzde bile önemli bir yere sahiptir.

Tarihin bilinen ilk kılıçlarının Arslantepe/Türkiye'de yer aldığı söylenir. İ.Ö. 3.300 yıllarına dayanan bu kılıçlar, aslında daha çok uzun bir hançeri andırır. Zaten "Kılıç" ihtiyacı da, hançerlerin artık yeterli olmamasından kaynaklanmıştır. Metali şekillendirerek, daha uzun hançerler yapılabildiği tespit edildikten sonra, savaşın vazgeçilmezlerinden biri artık tarihte yerini almaya başlamıştır.


Kılıçlar geçmişteki en büyük evrimini, yapıldığı maddeyi değiştirdiği zamanlarda geçirmiştir. Önce bronz ile başlayan üretim şekilleri, sırasıyla demir ve ardından da çeliğe geçmiştir. Tahmin edebileceğiniz gibi dayanıklılığı nedeniyle çelik ile yapılan kılıçlar, her zaman en çok tercih edilenler arasında yer almıştır.

Ayrıca kılıçlar yapıldıkları bölgeye ve yapan demircinin isteğine göre büyük çeşitlikler göstermiştir. Genelde "kılıç" dendiğinde akla ilk gelen simge; iki tarafı da keskin, güçlü bir insanın tek eli ile kullanabileceği bir silahtır. Ancak bu simge tarih içerisinde çok fazla çeşitlilik göstermiştir. Boyutlarına göre "Great, Long, Bastard, Broadsword, Short" gibi temel bazı çeşitlere ayrılan kılıçlar, ayrıca yöresel olarak da farklılık gösterir.

Kılıçlar günümüzde savunma veya saldırı aracı olarak tabii ki de tercih edilmemektedir. Ancak tarihlerine saygı duyan ve bunu bir simge olarak görerek yaşatmaya çalışan milletler hala vardır.

Kill Bill

Japon kültürünün en önemli simgelerinden biri olan Katana, samurayların kılıcı olarak bilinir. Birçok filme konu olan bu kılıç, Tarantino'nun sevilen filmi Kill Bill'de de karşımıza çıkmıştır.


World of Battles

Kılıç kullanan birçok birliğin bulunduğu World of Battles'ta, aynı tarihte olduğu gibi birbirinden farklı kılıç türlerine rastlamak mümkün.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder