31 Mayıs 2013 Cuma

Bedenlerin Tek Koruyucusu - Zırhlar

Orta Çağ’da savaş zırhları çok önemli bir yer tutmaktaydı. İnsanların hayatlarını kurtaran bazen ince ve hafif bazen kalın ve ağır olan eşyalardır. Zırh bir bütün değildir ve parçalardan oluşur. Ayrıca tek bir tür de değildir. Parçalara ayırmak istersek üçe ayırabiliriz zırhları: başı koruyan, gövdeyi koruyan ve ayakları koruyan.

Miğfer, başı koruyan savaş için tasarlanmış özel bir kask türüdür. İlk kez Asurlular M.Ö 900 yılında kullanmıştır. Antik Yunan ve Roma İmparatorluğu zamanında çok popüler olan miğfer neredeyse Orta Çağ’daki her savaşçıda vardı.

 
Gövdeyi koruyan zırhlar ise pek çok türe ayrılır. Orta Çağ zamanlarında popüler olanlar ise plaka ve örme zincir zırhlarıdır. Plaka zırh, demir veya çelikten dövülme olan, özellikle Orta Çağ’ın son dönemlerinde popüler olan bir zırh çeşididir. Antik Yunanistan’da ve Roma İmparatorluğu’nda bol sayıda askerde kullanılıyordu. Roma yıkılınca yüksek maliyeti nedeniyle tercih edilmeyen bir zırh haline geldi. Örme zincir zırhlar da Orta Çağ’ın popüler zırhlarındandır. Küçük metal halkaların birbirine bağlanarak örgü şekli verilmesiyle oluşmuştur. İlk olarak M.Ö 300 yıllarında kullanılmıştır. Babilliler tarafından icat edildiği düşünülüyor. Günümüzde hala kullanılır ama tabiki de zırh olarak değil. İşinde kesilme tarzı riskler olan insanlar bu zırhları hala kullanabiliyorlar. En büyük örnek ise köpekbalığı gözlemlemek için suya giren dalgıçlar olabilir. Günümüzde kurşun geçirmez yelek tasarımında da bu zırhın hammaddesi kullanılır. Bu zırhların içineyse zırhı giyen insan rahat etsin diye zincir gömlek giyilir ama bu da kendi başına bir zırhtır aslında.

Bacak ve dizler için ise dizçek denilen zırhlar kullanılırdı. Malzeme farklılığına göre kalite değiştirirdi. Genellikle metalden yapılırdı ama dizçeklerin kullanıldığı en büyük örnek olan Antik Yunan orduları bronz dizçek giyerdi. Daha sonraları Roma askerleri dizçek modasına dahil oldu. Orta Çağ’da ise önceleri sadece dizi ve baldırı koruyan dizçekler tüm bacağı korur hale gelmişti.
Yukarıda da bahsettiğim gibi zırhlar artık aktif olarak çok kullanılmıyor olsa da, özellikle filmlerde ve oyunlarda karşımıza çıkabiliyor. İşte onlardan bazıları.

 
Orta Dünya'yı fantastik bir kuru ile anlatan Tokien'in bu saheşeri, özellikle üçleme olarak film dünyasına giriş yaptığında, görsellik açısından büyük sükse yaptı. Kıyafet kategorisinde aldığı Oscar ile de, zırhların görüntüsüne ne kadar önem verdiğini kanıtladı.



Joygame'in strateji oyunu World of Battles'ta, ordunuzda bulunan birimleri birbirinden farklı hafif ya da ağır zırh çeşitleri ile özelleştirmek mümkün.

16 Mayıs 2013 Perşembe

Savaşların Vazgeçilmez Aracı: Kılıçlar

Bilinen ve bilinmeyen tüm tarih boyunca insanlar kendilerini savunmak için farklı yolları tericih etmiştir. Bunların başında da hiç şüphesiz Kılıç olarak tabir edilen savunma ve saldırı silahı gelir. Metalin ilk kez şekillendirilebildiği dönemlerden bu yana askerlerin belinden ve sırtından düşmeyen bu tarihin en eski silahı, günümüzde bile önemli bir yere sahiptir.

Tarihin bilinen ilk kılıçlarının Arslantepe/Türkiye'de yer aldığı söylenir. İ.Ö. 3.300 yıllarına dayanan bu kılıçlar, aslında daha çok uzun bir hançeri andırır. Zaten "Kılıç" ihtiyacı da, hançerlerin artık yeterli olmamasından kaynaklanmıştır. Metali şekillendirerek, daha uzun hançerler yapılabildiği tespit edildikten sonra, savaşın vazgeçilmezlerinden biri artık tarihte yerini almaya başlamıştır.


Kılıçlar geçmişteki en büyük evrimini, yapıldığı maddeyi değiştirdiği zamanlarda geçirmiştir. Önce bronz ile başlayan üretim şekilleri, sırasıyla demir ve ardından da çeliğe geçmiştir. Tahmin edebileceğiniz gibi dayanıklılığı nedeniyle çelik ile yapılan kılıçlar, her zaman en çok tercih edilenler arasında yer almıştır.

Ayrıca kılıçlar yapıldıkları bölgeye ve yapan demircinin isteğine göre büyük çeşitlikler göstermiştir. Genelde "kılıç" dendiğinde akla ilk gelen simge; iki tarafı da keskin, güçlü bir insanın tek eli ile kullanabileceği bir silahtır. Ancak bu simge tarih içerisinde çok fazla çeşitlilik göstermiştir. Boyutlarına göre "Great, Long, Bastard, Broadsword, Short" gibi temel bazı çeşitlere ayrılan kılıçlar, ayrıca yöresel olarak da farklılık gösterir.

Kılıçlar günümüzde savunma veya saldırı aracı olarak tabii ki de tercih edilmemektedir. Ancak tarihlerine saygı duyan ve bunu bir simge olarak görerek yaşatmaya çalışan milletler hala vardır.

Kill Bill

Japon kültürünün en önemli simgelerinden biri olan Katana, samurayların kılıcı olarak bilinir. Birçok filme konu olan bu kılıç, Tarantino'nun sevilen filmi Kill Bill'de de karşımıza çıkmıştır.


World of Battles

Kılıç kullanan birçok birliğin bulunduğu World of Battles'ta, aynı tarihte olduğu gibi birbirinden farklı kılıç türlerine rastlamak mümkün.




3 Mayıs 2013 Cuma

Gücün Simgeleri: Devler

İnsanlığın ilk zamanlarında, şu anki bedenlerimizin aslında çok daha büyük ve yaşam alanlarımızın da çok daha devasa olduğu söylenir. Mistik bir inancın eseri olan bu yaklaşım, tabii ki yokluktan var edilmemiştir. Yunan, Norveç ve hatta Galler mitolojilerinde, Dev ve Devler çoğu kez tasvir edilmiş ve betinlenmiştir.

Devler çoğu zaman tanrı ya da tanrılar tarafından hor görülmüş, insanlar tarafından dışlanmış ve savaşlarda birer araç ya da gardiyan olarak kullanılmıştır. İnsanlar içerisinde yaşamayı reddeden ve buna zorlandıklarında da sahip oldukları karşı koyulamaz güçleri ile buna direnen bir ırk gibi anlatılan Devler, insan formuna olan benzlerliklerinin yanında, fantastik bir evrenden fırlamış gibi farklı biçimlerde oldukları da anlatılır.

Tabii ki tüm bu anlatılanları metinsel olarak kaydedilmiş bir kanıt altında toplamak imkansızdır. Ancak hikayelerde, masallarda, filmlerde ve oyunlarda görebildiğimiz Devler, yüzyıllar boyunca anlatılmaya devam etmiştir. Günümüzün kaynaklarında da kendilerine yer bulmaya devam etmektedirler.



Game of Thrones

Günümüzün belki de en çok izlenen dizilerinin başında gelen Game Of Thrones, Devler ırkını işleyen ender isimlerden biri. Boyut olarak "Dev" kavramı "büyük bir insan" gibi betimlenmiş olsa da, sahip oldukları güç ile insanlardan fazlasıyla üstün olduklarını aşağıdaki videoda görebilirsiniz.




World of Battles

World of Battles'ın savaş ortamlarında Dev kavramı büyük önem taşır. Ordular, sahip oldukları birbirinden farklı devler ile savaşın gidişatını anında değiştirebilir. Sadece insan formuna benzeyenler değil, çok farklı şekil ve biçimlerde Devler ile karşılaşmak mümkündür.